sestdiena, 2012. gada 1. septembris

Cidonija


Cidonijas auga forma sastopama kā koks un krūms. Senatnē uzskatīja cidoniju par vienu no ābeles paveidiem. Vēsturnieki pieļauj, ka tieši cidonijas auglis bija tas ko Paris pasniedza mīlas dievietei -”Strīdus ābols”. Par cidonijas dzimteni uzskata Persiju. Senajā Grieķijā cidonija bija lielā cieņā, Solona likums paredzēja augļus obligāti lietot kāzu dienā, lai jaunlaulātajiem kopdzīve būtu tikpat jauka, kā cidonijas aromāts. Ieliek arī ledusskapī lai atsvaidzinātu gaisu. Senatnē augļus novietoja drēbju glabāšanas vietās, lai apģērbs gūtu patīkamu aromātu. Zinātniskais nosaukums cēlies no senās Kipras pilsētas Cidon vārda. Mūsdienās ir kultivētas aptuveni 400 cidoniju šķirnes.

Ziedi līdzīgi ābeļu ziediem. Zied pavasara otrajā pusē. Augļi – bumbierveida. Savvaļā sastopamas Aizkaukāzā, Irānā, Afganistānā, Armēnijā.

Cidoniju augļos ir daudz C vitamīna, apmēram 4 reizes vairāk nekā ābolos. Cidonijās satur pektīnvielas, skābes un minerālvielas. Cidoniju augļi labi uzglabājas arī bez īpašas konservēšanas. Sēklām ir viegla mandeļu garša.

Agro šķirņu augļus ievāc septembrī, bet vēlākas līdz ziemas sākumam. Augļi glabājas līdz februārim, vēlams 0-1 C temperatūrā. Glabājot skābā garša mazinās, bet palielinās aromāts. Augļi satur A provitamīnu, B1 , B2, C (49-75mg/100g), E, PP vitamīnus, cukurus, organiskās skābes (ābolskābi, citronskābi), kāliju, kalciju, magniju, fosforu, nātriju, dzelzi, miecvielas, fruktozi. 100 g augļos ir 1.5-5 g pektīnvielas. Bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus cidonijas satur vairāk kā āboli un bumbieri. Enerģētiskā vērtība 100 g – 38 kkl.

Visu cidoniju šķirņu augļus izmanto pārtikā, īpaši saldenās. Augļi izrāda labvēlīgu iedarbību uz psihi, tie uzmundrina, uzlabo garastāvokli, mazina galvas sāpes, stiprina sirdi, aknas, kuņģi, pastiprina apetīti, novērš nepatīkamu mutes aromātu. Salden-skābie augļi palīdz sliktas dūšas, vemšanas, sirdsritma traucējumu, caurejas, gastroenterītu, kollītu, hepatīta gadījumos. Skābākie augļi labāk nostiprina kairināta kuņģa darbību. Cidonijas sula labi palīdz spēcīgas aizdusas, asiņošanas, asiņu atkrēpošanas, slāpju, elpošanas ceļu saslimšanu, paģiru gadījumos. Lietojot augļu mīksto daļu aizcietējas vēdera izeja, tāpēc lieto nelielās devās vai vārītā veidā. Sēklu ekstraktu izmanto kā pretklepus, tonizējošu, sirds darbības uzlabojošu līdzekli. Ārīgi izmanto dažādu ādas kairinājumu un apdegumu gadījumos. Ieteicams lietot, ja darbs saistīts ar radioaktivitāti. Pielieto arī sklerozes profilaksei un ārstēšanai. Cidonijas spēj saistīt un izvadīt no organisma radioaktīvos elementus. Lapu novārījums pazemina asinsspiedienu, nostiprina asinsvadu sieniņas, aizkavē bronhiālās astmas lēkmes. Agļos un lapās esošajām miecvielām piemīt antibakteriāla īpašība. Sulai piemīt vispārspēcinoša, urīndzenoša, savelkoša un antiseptiska īpašība. Sulu lieto mazasinības gadījumā. Senā Austrumu medīcīna vēsta, ka cidonijas lietoja lai apturētu iekšējo orgānu asiņošanas. Tibetas medicīna vēsta, ka cidonijas ir labākais līdzeklis ausu saslimšanu gadījumos.

PIELIETOJUMS

  • Sēklu uzlējums. Veselas sēklas, ūdens (5:100). Uzlējumam piemīt mīkstinoša iedarbība elpošanas ceļu saslimšanu gadījumos. Izmanto ādas apdegumu un plaisājošas ādas, acu iekaisumu kopšanai un dziedēšanai. Iekšķīgi lieto pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā. Lieto bronhītu, asins atkrēpošanas, dzemdes asiņošanas gadījumos. Izmanto arī kakla skalošanai angīnas gadījumā.
  • Deserts. 550 g cidonijas, 25 g medus, Pildījums: 80 g mandeles, 50 g rozīnes, 5 g cukurs. Krēms. 40 g kondensēts piens, 50 g sviests. Cidonijas iztīra no sēklām un pilda ar saputotu sviestu un medu. Vāra ūdens peldē 35-40 min. Atdzesē un ievieto rozīnes un mandeles. Pārlej ar krēmu.
  • Deserts. 3 cidonijas, 3 ēdamk. rīsi, 1-2 ēdamk. cukurs, 0.5 gl. rozīnes, 3 ēdamk. sviests, 0.5 gl. valrieksti. Rīsus izvāra. Rozīnes aplej ar karstu ūdeni un nostādina 30 min. Piepilda cidoniju ar komponentiem un cep cepeškrāsnī. Pasniedz karstā veidā ar ievārījumu.
  • Gaļas ēdiens. 400 g gaļa, 400 g cidonijas, 1 sīpols, 2 ēdamk. sviests, sāls, pipari, pētersīļu un diļļu zaļumi. Gaļu apcep un sautē, pievieno cidonijas, apceptu sīpolu, piparus. Sautē līdz ir gatavs.
  • Cidoniju siers. 1 kg cidoniju beizenis, 300-400 g cukurs, 2-3 g citronskābe, nedaudz mandeles vai valrieksti vai lazdu rieksti, citrona vai apelsīna miziņa. Vāra līdz masa kļūst bieza, pievieno cukuru, vārīšanas beigās pievieno pārējos komponentus. Salej formā, kura ieziesta ar sviestu un atdzesē. Ietītu pergamentā glabā sausā, vēsā vietā.
Cidonijas ziemā var saglabāt arī svaigā veidā, turot cieši noslēgtā traukā. Augļa mīkstums nav sulīgs, bet gan stingrs un nedaudz pat saldeni sīvs. Ieteicams cidonijas kombinēt ar āboliem, ķirbjiem, burkāniem un brūklenēm. Konditorejā bieži izmanto cidoniju sulu, lai gatavotu želejveida konfektes un dažādas aromātiskās mērces, jo šo augļu mizas satur ēteriskās eļļas. Interesanti, ka cidonijas ir ne vien gardas, bet arī dziednieciskām īpašībām bagātas. Cidonija uzlabo apetīti, vielmaiņu un samazina holesterīna daudzumu asinīs. No cidoniju sēklām gatavo tējas uzlējumus, kas efektīvi palīdz, ja ir aizsmakums un klepus. Medicīnā cidoniju sulu lieto kompresēm, lai ārstētu grūti dzīstošas čūlas. Cidonijas augļi satur daudz organisko skābju (ābolu, citronu, vīna u.c.), šķiedrvielas, C vitamīnu, provitamīnu A, kā arī kāliju, dzelzi, kobaltu un citus mikroelementus. Tieši tāpēc cidoniju plaši lieto mazasinības gadījumos.





Ceriņi

Ceriņi ir krūms 2-7 metru augstumā. Zied maijā, jūnijā. Tautas medicīnā izmanto ziedus, lapas, jauno dzinumu mizu, pumpurus. Ziedus ievāc to ziedēšanas laikā. Lapas ievāc vasaras pirmajā pusē. Ceriņi satur ēterisko eļļu. Ievāc ziedu, tie jānolauž līdz ar mazajām zaļajām lapiņām vietā, kur zaļie kāti savienojas ar koksnaino daļu.


PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ
  • Angīnu gadījumos izmanto parasto ceriņu lapu novārījumus mutes dobuma skalošanai. Ceriņu aromāts nomāc baktērijas un labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu, psihi.
  • Ziedi. Ievāc ziedu, tie jānolauž līdz ar mazajām zaļajām lapiņām vietā, kur zaļie kāti savienojas ar koksnaino daļu. Aplejam ar degvīnu, novietojam tumšā vietā nostāvēties. Var sākt lietot – proti, ierīvēt sāpošās vietas – pēc desmit dienām. (Ziedus burkā atstāj visu laiku.) Pret dažādām kaulu, locītavu un muskuļu sāpēm.
  • Ziedi. 1 ēdk ziedus aplej ar 1 gl verdoša ūdens, nostādina 1 stundu, izkāš. Lieto diarejas gadījumā pa 1 ēdk 3-4 reizes dienā.
  • Ziedi. 1 d ziedi un 5 d 40% spirts. Aplej, nostādina 7 dienas. Pirms lietošanas izkāš. Lieto diarejas gadījumā pa 30 pilieniem 3 reizes dienā.
  • Pumpuri. Pagatavo ziedi no pumpuru novārījuma un cūku taukiem. Ieziež sāpīgās vietas neiralģijas gadījumā.
  • Ziedi un pumpuri. ¼ gl ziedi un sasmalcināti pumpuri, 1 gl degvīns vai spirts. Nostādina tumšā vietā 8-10 diennaktis. Lieto pa 20-30 pilieniem spirta uzlējumu, pa 50 pilieniem – degvīna 3 reizes dienā. Palīdz reimatisma ārstēšanā.
  • Ziedi. Kaltēti ziedi, degvīns (attiecība 1:10). nostādina 8-10 dienas. Lieto pa 30 pilieniem 2-3 reizes dienā, vienlaicīgi ierīvē sāpošās vietas vai uzliek kompreses.
  • Ziedi. 1 gl ziedi, 0.5 l ūdens. Pagatavo uzlējumu brūču un nobrāzumu kopšanai.
  • Lapas. Kāju vēnu saslimšanas. Kājas novanno siltā ūdenī un apliek ar svaigām lapām vai jaunu atvašu mizu.
  • Ziedi. ½ l burku piepilda ar ziediem un aplej ar degvīnu vai spirtu. Nostādina 21 dienu. Lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstniecības kurs 3 mēneši. Lieto podagras un sāļu nosēšanās gadījumā.
  • Uzlējumus pielieto nieru saslimšanu, nierakmeņu gadījumos. 2 ēdamk. lapas, 250 g verdošs ūdens. Nostādina 2-3 stundas. Lieto pa 1 ēdamk. 4 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstniecības kurss 2 nedēļas. Kursu var atkārtot 3-4 reizes.
  • Spirta uzlējums. Lapas un degvīns – 1:20. Lieto pa 15-20 pilieniem 3-4 reizes dienā pirms ēšanas. Pielieto nieru saslimšanu, nierakmeņu gadījumos.
  • Spirta uzlējums. 1 gl. ziedi, 500 ml degvīns. Nostādina 2 nedēļas. Lieto kompresēm (maina 4-5 reizes dienā) brūču sasitumu, reimatisma gadījumā.
  • Stipru lapu novārījumu izmanto slikti dzīstošu brūču un strutainu čūlu dziedēšanai. Var izmantot arī komprešu veidā svaigas lapas un jauno dzinumu mizu. Komprese pirmajā dienā maina 3-4 reizes, otrajā dienā 1 reizi.
  • Spirta uzlējums. 1 gl. Ziedi, 500 ml 40% spirts. Nostādina 10 dienas. Lieto sāpošo vietu ierīvēšanai, reimatisma un jostas vietas iekaisumu gadījumā.
  • Maisījums. 2 ēdamk. kaltētas lapas, 300 g rutku sula, 200 g medus 100 g degvīns. Nostādina 1 diennakti. Ieziež sāpīgās vietas reimatisma, artrīta, osteohondrozes gadījumā.
  • Spirta uzlējums. ½ pudeli piepilda ar ziediem un aplej ar 40% spirtu. Nostādina 21 dienu. Lieto iekšķīgi pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas, 3 mēnešus. Pielieto podagras, reimatisma, sāļu nogulsnēšanās, locītavu artrīta gadījumos.
  • Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. ziedi, 250 g verdošs ūdens. Nostādina 1 stundu. Lieto pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā pie radikulīta, reimatisma, poliartrīta.
  • Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. ziedi, 250 g verdošs ūdens. Nostādina 1 stundu. Lieto pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā pie bronhīta un kā pret klepus līdzekli.
  • Epilepsijas gadījumā lieto kaltētu ziedu tēju.




Bērzs


Dakteris āra bērzs (Betula pendula Rth.) ir ļoti izpalīdzīgs un arī šeit tas ir klāt. Bērza lapas un pumpuri satur vielas, kam ir izteiktas urīndzenošas īpašības, to darbības rezultātā no organisma tiek izvadīts liekais ūdens, samazinās tūskas un šķidruma uzkrāšanās vēdera dobumā. Bērza lapu tēja īpaši ieteicama, kad ir paaugstināts asinsspiediens kopā ar sirds mazspēju. Jāatzīmē, ka šai tējai ir arī bakteriocīdas, pretiekaisuma, sāpes mazinošas žultsdzenošas un vielu maiņu stimulējošas īpašības, tāpēc bērza lapu, pumpuru un mizas pielietojums tautas medicīnā ir ļoti plašs. Iepriecina, ka bērza lapu tēju var lietot ikdienā bez bailēm no nevēlamām ietekmēm, ja tikai apmierina šīs tējas specifiskā smarža un garša. Bērza lapu tēju vienmēr var iedzert, kad ir kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, caureja, nierakmeņu, žultsakmeņu slimība, mazasinība, sāpes locītavās reimatisma vai podagras dēļ, saaukstēšanās, ādas izsitumi, atmiņas traucējumi vai kāju salšana aterosklerozes dēļ. Tik plašas lietošanas iespējas ir tāpēc, ka drogas, kas iegūtas no bērza lapām, mizas un pumpuriem satur ēteriskās eļļas ar betulēnu, betulolu un citiem savienojumiem, kam ir spēcīgi izteiktas īpašības veicināt organisma atjaunošanas procesus, bez tam tur atrod arī saponīnus un fitoncīdus, kas samazina iekaisumu, netrūkst arī C vitamīna, glikozīdu un alkaloīdu. Pumpurus vāc agrā pavasarī, kad tie ir piebrieduši un kļuvuši nedaudz sveķaini. Bērza lapas vāc, kad tās ir pilnībā saplaukušas, vislabāk no jūnija vidus līdz jūlijam.
Bērza foto
Ņem 1 tējkaroti bērza pumpuru, aplej ar 150 ml ūdens, vāra uz lēnas uguns 10 min., atstāj ievilkties 40 min., nokāš. Lieto pa 50 ml 3 reizes dienā neatkarīgi no ēšanas.

No pumpuriem var pagatavot arī tinktūru. Ņem 20 gr pumpuru, aplej ar 200 gr. degvīna, nostādina 10 dienas, nofiltrē. Lieto pa 10-15 pilieniem uz 1 ēd karoti ūdens 3 reizes dienā.

Ņem 2 ēd. karotes sausu smalcinātu lapu, aplej ar puslitru ūdens, vāra uz lēnas uguns 3-5 min., atstāj ievilkties~15 min., nokāš. Paaugstināta asinsspiediena gadījumā lieto pa 100 ml 4 reizes dienā, pēdējo reizi vakarā ne vēlāk kā pl. 19, lai nebūtu miega traucējumi.

Bērza pumpuru un lapu preparātus nav ieteicams lietot, ja ir akūts nieru un urīnpūšļa iekaisums un ja ir urīna izvadīšanas traucējumi prostatas palielināšanās dēļ, jo šai tējai ir izteikti urīndzenoša iedarbība.


PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ


  • Bērzu pumpuru un lapu uzlējumu un novā­rījumu lieto kā diurētisku līdzekli. No lapām gatavo ari vitamīnu tējas. Pumpuri sekmē žults sekrēciju. Ārīgi pum­purus lieto medicīniskās vannās akūtu un hronisku ek­zēmu ārstēšanai. No bērza tāsīm, jaunām vasām un zariem gatavo darvu, kuru lieto medicīnā kā dezinficējošu līdzekli ādas slimību un brūču dziedēšanai. Aktivētu bērza ogli lieto kā adsorbentu saindēšanās gadījumos. Tautas medicīnā izmanto ari bērzu sulu vispārējai or­ganisma stiprināšanai, kā arī mazasinības, angīnas, furunkulozes ārstēšanai. Lapas un pumpurus ieteic reima­tisma ārstēšanai vannās, kompresēm, apliekamiem. Šim nolūkam var izmantot svaigas saspiestas bērzu lapas, ku­ras liek tieši uz sāpošās vietas. Lapu un pumpuru novārī­jumu ieteic brūču apmazgāšanai, pret matu izkrišanu un ekzēmu ārstēšanai. Iekšķīgi tādu pašu novārījumu ieteic aterosklerozes, akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Uzlē­jumu gatavo, ņemot 4 tējkarotes sasmalcinātu lapu vai 2 tējkarotes pumpuru uz 2 glāzēm ūdens. Uzlējumu izdzer vairākos paņēmienos vienā dienā. Kuņģa un divpadsmit-pirkstu zarnas čūlas ārstēšanai lieto tinktūru, kuru gatavo no bērzu pumpuriem un degvīna koncentrācijā 1:10; 10 dienas ļauj ievilkties un pēc tam dzer pa tējkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Bērzu pumpurus plaši izmanto kosmētikā. Bērzu pumpuri un lapas ietilpst jaukto tēju sastāvā
  • Lapu novārījums. 6-8 g lapas, 0.5 l ūdens. Aplej ar karstu ūdeni, vāra 10 min., nostādina, izkāš. Lieto 50 gramus 3 reizes dienā ēšanas laikā.Izmanto nieru un urīnpūšļa iekaisumu ārstēšanai. Mazina nierakmeņu veidošanos. Daudzās pasaules valstīs ir zināms kā urīdzenoš līdzeklis. Izdalītais urīns palielinās no 400 ml līdz 2.5 litriem. Efekts ir dažkārt ir lielāks par sintētisko preparātu iedarbību. Organismam lēnāk veidojās ieradums un vājāk alerģizējas. Dezinficējošais efekts labvēlīgi iedarbojas uz diatēzes slimniekiem. Piemīt izteikta žultsdzenoša iedarbība. Labvēlīgi ietekmē organisma vielu maiņas procesus, izvada no organisma kaitīgas, balastvielas un kaitīgas infekcijas slimību paliekas – vielas. Lieliski palīdz sievietēm menestruālo ciklu regulēšanai (asins izvadīšanai), pēcdzemdību periodā (sākot no 12 dienas) atvieglo un paātrina organisma attīrīšanos.
  • Svaigas lapas. Labi sasmalcinātas un izsutinātas lapas izmanto kā kompreses, liekot uz sāpīgajām vietām, tur 2-4 stundas. Izmanto locītavu sāpju mazināšanai reimatisma gadījumā. Ārstniecības kurs 7-10 dienas. Šādā veidā var mazināt arī osteohondrozes, artrīta, neiralģijas izsauktas sāpes.
  • Svaigas lapas. Radikulīta sāpju mazināšanai. Maijā savāc svaigas lapas, ieliek polietilēna maisiņā un cieši nosien, lai lapas sāktu sust. Vakarā lapas izkaisa gultā un guļ uz tām ne mazāk par stundu. Atkārto vairākas reizes.
  • Svaigas lapas. Izmanto pirtsslotām. Bērzu lapām ir īpašība, 2-3 stundu laikā neitralizēt slimību izraisošos mikrobus.
  • Pumpuru uzlējums. 3-4 g pumpuri, 0.5 l verdošs ūdens. Piemīt spēcīga urīndzenoša iedarbība. Izmanto aknu un sirds saslimšanu izraisītu tūsku mazināšani. Lieto 1-2 ēdk 3 reizes dienā. Tāpat var lietot arī astmas un kakla sāpju gadījumā. Ieteicama nieru kollīta un hepatīta gadījumā.
  • Pumpuru spirta uzlējums. 30 g pumpuri 1 l spirts 70%. Brūču dziedēšanas līdzeklis. Tīra ādu strutainu iekaisumu gadījumā. Kopj slikti dzīstošas brūces, nobrāzumus. Lieto dažādu ekzēmu ārstēšanā. Lieto 15-20 pilienus 3 reizes dienā kuņģa čūlas, citu kuņģa saslimšanu nieru slimību, zarnu parazītu, ādu slimību, urīpūšļa ārstēšanai. Ārīgai ārstēšanai izmanto reimatisma skarto vietu ieziešanai.
  • Pumpuru spirta uzlējums. 8-10 ēdk pumpuri, 0.5 l degvīns. Nostādina 1 mēnesi. Izmanto alerģijas ārstēšanai. Pirmajos ārstēšanas mēnešos izmanto ārīgai lietošanai. Apstrādā ādu 1.5-2 pēc ziežu lietošanas, kad parādās nieze. Iekšķīgi lieto 2 nedēļas ar pārtraukumu un vēl 2 nedēļas – pa 1 tējk 3 reizes dienā.
  • Bērzu sula. Īpaši vērtīga ir agrā pavasarī ievāktā sula. Tās sastāvā ir cukuri, mikroelementi un citas vielas kas viegli uzsūcas organismā. Sulai piemīt vispārspēcinoša iedarbība, paaugstina organisma aizsargspējas, sekmē čūlu sadzīšanu, atvieglo podagras sāpes, piemīt urīndzenoša īpašība. Ārīgi lieto brūču kopšanai. Ar bērzu sulu mazgā seju un matus. Uzlabo ādas alastīgumu, mazina blaugznas matos, uzlabo matu augšanu. Ārstniecības kurs 1-1.5 mēneši (pa 1 gl. 3 reizes dienā). Bērzu sulu uzskata par asins attīrošu līdzekli (lieto pa 3 glāzēm dienā). Dod dzert slimniekiem ar paaugstinātu temperatūru, pirms dzemdību stundās. Izmanto arī aknu un sirds saslimšanu izraisītu tūsku mazināšanai. Ir novērots ka palīdz reizēm labāk kā sintētiskie medicīnas preparāti. Izmanto arī pēc traumu anēmijas gadījumā
  • Bērzu sula. Reimatisma, radikulīta un artrīta ārstēšanai. Lieto pa 1 gl 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanas kurs 6 nedēļas. Pēc 10-14 dienu pārtraukuma ārstēšanas kursu atkārto. Sula attīra organismu no urīnskābes un citām kaitīgām vielām. Normalizē vielu maiņas procesus.
  • Darva. Izmanto ārīgai lietošanai kā 10-30% ziedi ādu saslimšanu (ekzēmu, kašķa u.c.) ārstēšanai. Darva ietilpst Višņevska u Vilkinsona ziežu sastāvos. Piemīt bakterocīda iedarbība.
  • Lapu un pumpuru uzlējums. 2 ēdk lapas, 1 ēdk pumpuri, naža gals pārtikas soda, verdošs ūdens. Aplej, nostādina 1 stundu, izkāš. Palīdz aknu saslimšanu gadījumos. Lieto ½ gl. 4 reizes dienā pirms ēšanas. Svaigu lapu uzlējumu izmanto arī nervu sistēmas traucējumu ārstēšanā kā stimulējošu līdzekli.
  • Pumpuru novārījums. 10 g pumpuri, 1 gl ūdens. Aplej, vāra 15 min, izkāš, pievieno ūdeni līdz 200 ml. Lieto smaganu iekaisumu, cingas, stomatīta gadījumā. Izmanto pie zobu sāpēm, uzliekot uz sāpošā zoba samitrinātu tamponu.
  • Pumpuru novārījums. 1 tējk pumpuri, 1 gl ūdens. Aplej, vāra 30 min, izkāš. Lieto leikozes gadījumā. Lieto 2-3 ēdk 3-4 reizes dienā.
  • Pumpuru ziede. Svaigus pumpurus liek kārtam: kārta pumpuri, kārta svaigs sviests, kārta pumpuri (pirksta biezumā), kārta sviests. Izvēlas māla vai keramikas trauku. Vāku cieši noslēdz. Uz diennakti novieto diezgam karstā vietā (piemēram, pie sakurinātas krāsns vai cepeškrāsnī). Šo ziedi nevar ilgstoši glabāt.
  • Lapu novārījums. Lieto 3-4 reizes dienā pirms ēšanas nefrīta – nieru iekaisuma ārstēšanai.10 g bērzu lapas, 10 g upeņu lapas, 10 g sētložņi, 10 g lavanda, 10 g kadiķu ogas, 10 g apiņi, 10 g rožu ziedlapiņas, 20 g miltenes lapas, 20 g brūkleņu lapas, 20 g lielās ceļmallapas, 30 g nātru lapas, 40 g mežrozīšu augļi, 60 g meža zemeņu ogas, 30-60 g kosa. 1 ēdk masas aplej ar 300-400 ml verdoša ūdens, vāra 10-158 min, nostādina 2 stundas.
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, salvejas lapas, nātres. 2 ēdk masas aplej ar 2 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 20 min. Nostādina 30 min. Lieto pie ādas slimībām, izsitumiem. Lieto pa 1 gl. 2 reizes dienā 30 min. pirms ēšanas.
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, bārbeles augļi, asinszāle, pelašķi. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 min. Nostādina. Lieto hroniska hepatīta gadījumā. Lieto pa 1/2 gl. 2 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas.
  • Lapu novārījums. 1 d bērzu lapas, 1 d mālļēpes lapas, 8 d kazenes lapas. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 min. Nostādina. Piemīt laba urīndzenoša iedarbība, izrāda dezinficējošu un pretiekaisuma iedarbību uz urīnceļiem. Lieto pa 1 gl. 2 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas (no rīta un vakarā).
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, meža zemeņu lapas. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens. Nostādina 20-30 min. Lieto kā tēju sirds ritma saslimšanu ārstēšanai (tahikardija, ekstrasistole).
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, pieneņu saknes. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 min. Nostādina. Pastiprina kaitīgo vielu izdalīšanu no organisma ar urīnu, veicina vielu maiņas procesu atjaunošanos. Lieto pa 1 ēdk. 3 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas.
  • Lapu novārījums. Tibetas medicīnas ieteikums ļaundabīgo audzēju ārstēšanai. 3-4 g kaltēti bērzu pumpuri vai 6-8 g bērzu lapas aplej ar 50 ml verdoša ūdens, vāra 15-20 min, nostādina, izkāš. Lieto ½ gl 3-4 reizes dienā.
  • Bērzu ogles. Ieteicams pie ekzēmām, furunkuliem, tulznām u.c. ādas saslimšanām. Slimo vietu ieziež ar ķiploka sulu, pēc tam ar bērza ogļu un svaigu diždadža sakņu sulas maisījumu. Procedūra ilgst līdz 30 min.
  • Bērzu ogles. Aktivizētas bērzu ogles izmanto kā absorbentu saindēšanās un baktēriju toksīnu mazināšanai organismā. Sasmalcinātā veidā var lietot dizentērijas, dispepsijas gadījumos arī kā antispazmātisku līdzekli.
  • Miza. Bērza mizas – tāss virsējo kārtu pieliek pie strutainiem iekaisumiem. Labi izvelk strutas.
  • Saknes. Piemīt antireimatisma un pretdrudža iedarbība.
  • Pumpuru eļļa. Senatnē tika izmantota gonorejas ārstēšanai.
  • Ziedi. Svaigu ziedu uzlējumu lieto sirds saslimšanu gadījumos. Parasti lieto neizkāstu. Devu nosaka individuāli, no 20 pilieniem līdz tējkarotei. Lieto 3 reizes dienā pirms ēšanas. 





Cidonija


Cidonijas auga forma sastopama kā koks un krūms. Senatnē uzskatīja cidoniju par vienu no ābeles paveidiem. Vēsturnieki pieļauj, ka tieši cidonijas auglis bija tas ko Paris pasniedza mīlas dievietei -”Strīdus ābols”. Par cidonijas dzimteni uzskata Persiju. Senajā Grieķijā cidonija bija lielā cieņā, Solona likums paredzēja augļus obligāti lietot kāzu dienā, lai jaunlaulātajiem kopdzīve būtu tikpat jauka, kā cidonijas aromāts. Ieliek arī ledusskapī lai atsvaidzinātu gaisu. Senatnē augļus novietoja drēbju glabāšanas vietās, lai apģērbs gūtu patīkamu aromātu. Zinātniskais nosaukums cēlies no senās Kipras pilsētas Cidon vārda. Mūsdienās ir kultivētas aptuveni 400 cidoniju šķirnes.

Ziedi līdzīgi ābeļu ziediem. Zied pavasara otrajā pusē. Augļi – bumbierveida. Savvaļā sastopamas Aizkaukāzā, Irānā, Afganistānā, Armēnijā.

Cidoniju augļos ir daudz C vitamīna, apmēram 4 reizes vairāk nekā ābolos. Cidonijās satur pektīnvielas, skābes un minerālvielas. Cidoniju augļi labi uzglabājas arī bez īpašas konservēšanas. Sēklām ir viegla mandeļu garša.

Agro šķirņu augļus ievāc septembrī, bet vēlākas līdz ziemas sākumam. Augļi glabājas līdz februārim, vēlams 0-1 C temperatūrā. Glabājot skābā garša mazinās, bet palielinās aromāts. Augļi satur A provitamīnu, B1 , B2, C (49-75mg/100g), E, PP vitamīnus, cukurus, organiskās skābes (ābolskābi, citronskābi), kāliju, kalciju, magniju, fosforu, nātriju, dzelzi, miecvielas, fruktozi. 100 g augļos ir 1.5-5 g pektīnvielas. Bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus cidonijas satur vairāk kā āboli un bumbieri. Enerģētiskā vērtība 100 g – 38 kkl.

Visu cidoniju šķirņu augļus izmanto pārtikā, īpaši saldenās. Augļi izrāda labvēlīgu iedarbību uz psihi, tie uzmundrina, uzlabo garastāvokli, mazina galvas sāpes, stiprina sirdi, aknas, kuņģi, pastiprina apetīti, novērš nepatīkamu mutes aromātu. Salden-skābie augļi palīdz sliktas dūšas, vemšanas, sirdsritma traucējumu, caurejas, gastroenterītu, kollītu, hepatīta gadījumos. Skābākie augļi labāk nostiprina kairināta kuņģa darbību. Cidonijas sula labi palīdz spēcīgas aizdusas, asiņošanas, asiņu atkrēpošanas, slāpju, elpošanas ceļu saslimšanu, paģiru gadījumos. Lietojot augļu mīksto daļu aizcietējas vēdera izeja, tāpēc lieto nelielās devās vai vārītā veidā. Sēklu ekstraktu izmanto kā pretklepus, tonizējošu, sirds darbības uzlabojošu līdzekli. Ārīgi izmanto dažādu ādas kairinājumu un apdegumu gadījumos. Ieteicams lietot, ja darbs saistīts ar radioaktivitāti. Pielieto arī sklerozes profilaksei un ārstēšanai. Cidonijas spēj saistīt un izvadīt no organisma radioaktīvos elementus. Lapu novārījums pazemina asinsspiedienu, nostiprina asinsvadu sieniņas, aizkavē bronhiālās astmas lēkmes. Agļos un lapās esošajām miecvielām piemīt antibakteriāla īpašība. Sulai piemīt vispārspēcinoša, urīndzenoša, savelkoša un antiseptiska īpašība. Sulu lieto mazasinības gadījumā. Senā Austrumu medīcīna vēsta, ka cidonijas lietoja lai apturētu iekšējo orgānu asiņošanas. Tibetas medicīna vēsta, ka cidonijas ir labākais līdzeklis ausu saslimšanu gadījumos.

PIELIETOJUMS

  • Sēklu uzlējums. Veselas sēklas, ūdens (5:100). Uzlējumam piemīt mīkstinoša iedarbība elpošanas ceļu saslimšanu gadījumos. Izmanto ādas apdegumu un plaisājošas ādas, acu iekaisumu kopšanai un dziedēšanai. Iekšķīgi lieto pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā. Lieto bronhītu, asins atkrēpošanas, dzemdes asiņošanas gadījumos. Izmanto arī kakla skalošanai angīnas gadījumā.
  • Deserts. 550 g cidonijas, 25 g medus, Pildījums: 80 g mandeles, 50 g rozīnes, 5 g cukurs. Krēms. 40 g kondensēts piens, 50 g sviests. Cidonijas iztīra no sēklām un pilda ar saputotu sviestu un medu. Vāra ūdens peldē 35-40 min. Atdzesē un ievieto rozīnes un mandeles. Pārlej ar krēmu.
  • Deserts. 3 cidonijas, 3 ēdamk. rīsi, 1-2 ēdamk. cukurs, 0.5 gl. rozīnes, 3 ēdamk. sviests, 0.5 gl. valrieksti. Rīsus izvāra. Rozīnes aplej ar karstu ūdeni un nostādina 30 min. Piepilda cidoniju ar komponentiem un cep cepeškrāsnī. Pasniedz karstā veidā ar ievārījumu.
  • Gaļas ēdiens. 400 g gaļa, 400 g cidonijas, 1 sīpols, 2 ēdamk. sviests, sāls, pipari, pētersīļu un diļļu zaļumi. Gaļu apcep un sautē, pievieno cidonijas, apceptu sīpolu, piparus. Sautē līdz ir gatavs.
  • Cidoniju siers. 1 kg cidoniju beizenis, 300-400 g cukurs, 2-3 g citronskābe, nedaudz mandeles vai valrieksti vai lazdu rieksti, citrona vai apelsīna miziņa. Vāra līdz masa kļūst bieza, pievieno cukuru, vārīšanas beigās pievieno pārējos komponentus. Salej formā, kura ieziesta ar sviestu un atdzesē. Ietītu pergamentā glabā sausā, vēsā vietā.
Cidonijas ziemā var saglabāt arī svaigā veidā, turot cieši noslēgtā traukā. Augļa mīkstums nav sulīgs, bet gan stingrs un nedaudz pat saldeni sīvs. Ieteicams cidonijas kombinēt ar āboliem, ķirbjiem, burkāniem un brūklenēm. Konditorejā bieži izmanto cidoniju sulu, lai gatavotu želejveida konfektes un dažādas aromātiskās mērces, jo šo augļu mizas satur ēteriskās eļļas. Interesanti, ka cidonijas ir ne vien gardas, bet arī dziednieciskām īpašībām bagātas. Cidonija uzlabo apetīti, vielmaiņu un samazina holesterīna daudzumu asinīs. No cidoniju sēklām gatavo tējas uzlējumus, kas efektīvi palīdz, ja ir aizsmakums un klepus. Medicīnā cidoniju sulu lieto kompresēm, lai ārstētu grūti dzīstošas čūlas. Cidonijas augļi satur daudz organisko skābju (ābolu, citronu, vīna u.c.), šķiedrvielas, C vitamīnu, provitamīnu A, kā arī kāliju, dzelzi, kobaltu un citus mikroelementus. Tieši tāpēc cidoniju plaši lieto mazasinības gadījumos.





Ceriņi

Ceriņi ir krūms 2-7 metru augstumā. Zied maijā, jūnijā. Tautas medicīnā izmanto ziedus, lapas, jauno dzinumu mizu, pumpurus. Ziedus ievāc to ziedēšanas laikā. Lapas ievāc vasaras pirmajā pusē. Ceriņi satur ēterisko eļļu. Ievāc ziedu, tie jānolauž līdz ar mazajām zaļajām lapiņām vietā, kur zaļie kāti savienojas ar koksnaino daļu.


PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ
  • Angīnu gadījumos izmanto parasto ceriņu lapu novārījumus mutes dobuma skalošanai. Ceriņu aromāts nomāc baktērijas un labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu, psihi.
  • Ziedi. Ievāc ziedu, tie jānolauž līdz ar mazajām zaļajām lapiņām vietā, kur zaļie kāti savienojas ar koksnaino daļu. Aplejam ar degvīnu, novietojam tumšā vietā nostāvēties. Var sākt lietot – proti, ierīvēt sāpošās vietas – pēc desmit dienām. (Ziedus burkā atstāj visu laiku.) Pret dažādām kaulu, locītavu un muskuļu sāpēm.
  • Ziedi. 1 ēdk ziedus aplej ar 1 gl verdoša ūdens, nostādina 1 stundu, izkāš. Lieto diarejas gadījumā pa 1 ēdk 3-4 reizes dienā.
  • Ziedi. 1 d ziedi un 5 d 40% spirts. Aplej, nostādina 7 dienas. Pirms lietošanas izkāš. Lieto diarejas gadījumā pa 30 pilieniem 3 reizes dienā.
  • Pumpuri. Pagatavo ziedi no pumpuru novārījuma un cūku taukiem. Ieziež sāpīgās vietas neiralģijas gadījumā.
  • Ziedi un pumpuri. ¼ gl ziedi un sasmalcināti pumpuri, 1 gl degvīns vai spirts. Nostādina tumšā vietā 8-10 diennaktis. Lieto pa 20-30 pilieniem spirta uzlējumu, pa 50 pilieniem – degvīna 3 reizes dienā. Palīdz reimatisma ārstēšanā.
  • Ziedi. Kaltēti ziedi, degvīns (attiecība 1:10). nostādina 8-10 dienas. Lieto pa 30 pilieniem 2-3 reizes dienā, vienlaicīgi ierīvē sāpošās vietas vai uzliek kompreses.
  • Ziedi. 1 gl ziedi, 0.5 l ūdens. Pagatavo uzlējumu brūču un nobrāzumu kopšanai.
  • Lapas. Kāju vēnu saslimšanas. Kājas novanno siltā ūdenī un apliek ar svaigām lapām vai jaunu atvašu mizu.
  • Ziedi. ½ l burku piepilda ar ziediem un aplej ar degvīnu vai spirtu. Nostādina 21 dienu. Lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstniecības kurs 3 mēneši. Lieto podagras un sāļu nosēšanās gadījumā.
  • Uzlējumus pielieto nieru saslimšanu, nierakmeņu gadījumos. 2 ēdamk. lapas, 250 g verdošs ūdens. Nostādina 2-3 stundas. Lieto pa 1 ēdamk. 4 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstniecības kurss 2 nedēļas. Kursu var atkārtot 3-4 reizes.
  • Spirta uzlējums. Lapas un degvīns – 1:20. Lieto pa 15-20 pilieniem 3-4 reizes dienā pirms ēšanas. Pielieto nieru saslimšanu, nierakmeņu gadījumos.
  • Spirta uzlējums. 1 gl. ziedi, 500 ml degvīns. Nostādina 2 nedēļas. Lieto kompresēm (maina 4-5 reizes dienā) brūču sasitumu, reimatisma gadījumā.
  • Stipru lapu novārījumu izmanto slikti dzīstošu brūču un strutainu čūlu dziedēšanai. Var izmantot arī komprešu veidā svaigas lapas un jauno dzinumu mizu. Komprese pirmajā dienā maina 3-4 reizes, otrajā dienā 1 reizi.
  • Spirta uzlējums. 1 gl. Ziedi, 500 ml 40% spirts. Nostādina 10 dienas. Lieto sāpošo vietu ierīvēšanai, reimatisma un jostas vietas iekaisumu gadījumā.
  • Maisījums. 2 ēdamk. kaltētas lapas, 300 g rutku sula, 200 g medus 100 g degvīns. Nostādina 1 diennakti. Ieziež sāpīgās vietas reimatisma, artrīta, osteohondrozes gadījumā.
  • Spirta uzlējums. ½ pudeli piepilda ar ziediem un aplej ar 40% spirtu. Nostādina 21 dienu. Lieto iekšķīgi pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas, 3 mēnešus. Pielieto podagras, reimatisma, sāļu nogulsnēšanās, locītavu artrīta gadījumos.
  • Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. ziedi, 250 g verdošs ūdens. Nostādina 1 stundu. Lieto pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā pie radikulīta, reimatisma, poliartrīta.
  • Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. ziedi, 250 g verdošs ūdens. Nostādina 1 stundu. Lieto pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā pie bronhīta un kā pret klepus līdzekli.
  • Epilepsijas gadījumā lieto kaltētu ziedu tēju.




Bērzs


Dakteris āra bērzs (Betula pendula Rth.) ir ļoti izpalīdzīgs un arī šeit tas ir klāt. Bērza lapas un pumpuri satur vielas, kam ir izteiktas urīndzenošas īpašības, to darbības rezultātā no organisma tiek izvadīts liekais ūdens, samazinās tūskas un šķidruma uzkrāšanās vēdera dobumā. Bērza lapu tēja īpaši ieteicama, kad ir paaugstināts asinsspiediens kopā ar sirds mazspēju. Jāatzīmē, ka šai tējai ir arī bakteriocīdas, pretiekaisuma, sāpes mazinošas žultsdzenošas un vielu maiņu stimulējošas īpašības, tāpēc bērza lapu, pumpuru un mizas pielietojums tautas medicīnā ir ļoti plašs. Iepriecina, ka bērza lapu tēju var lietot ikdienā bez bailēm no nevēlamām ietekmēm, ja tikai apmierina šīs tējas specifiskā smarža un garša. Bērza lapu tēju vienmēr var iedzert, kad ir kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, caureja, nierakmeņu, žultsakmeņu slimība, mazasinība, sāpes locītavās reimatisma vai podagras dēļ, saaukstēšanās, ādas izsitumi, atmiņas traucējumi vai kāju salšana aterosklerozes dēļ. Tik plašas lietošanas iespējas ir tāpēc, ka drogas, kas iegūtas no bērza lapām, mizas un pumpuriem satur ēteriskās eļļas ar betulēnu, betulolu un citiem savienojumiem, kam ir spēcīgi izteiktas īpašības veicināt organisma atjaunošanas procesus, bez tam tur atrod arī saponīnus un fitoncīdus, kas samazina iekaisumu, netrūkst arī C vitamīna, glikozīdu un alkaloīdu. Pumpurus vāc agrā pavasarī, kad tie ir piebrieduši un kļuvuši nedaudz sveķaini. Bērza lapas vāc, kad tās ir pilnībā saplaukušas, vislabāk no jūnija vidus līdz jūlijam.
Bērza foto
Ņem 1 tējkaroti bērza pumpuru, aplej ar 150 ml ūdens, vāra uz lēnas uguns 10 min., atstāj ievilkties 40 min., nokāš. Lieto pa 50 ml 3 reizes dienā neatkarīgi no ēšanas.

No pumpuriem var pagatavot arī tinktūru. Ņem 20 gr pumpuru, aplej ar 200 gr. degvīna, nostādina 10 dienas, nofiltrē. Lieto pa 10-15 pilieniem uz 1 ēd karoti ūdens 3 reizes dienā.

Ņem 2 ēd. karotes sausu smalcinātu lapu, aplej ar puslitru ūdens, vāra uz lēnas uguns 3-5 min., atstāj ievilkties~15 min., nokāš. Paaugstināta asinsspiediena gadījumā lieto pa 100 ml 4 reizes dienā, pēdējo reizi vakarā ne vēlāk kā pl. 19, lai nebūtu miega traucējumi.

Bērza pumpuru un lapu preparātus nav ieteicams lietot, ja ir akūts nieru un urīnpūšļa iekaisums un ja ir urīna izvadīšanas traucējumi prostatas palielināšanās dēļ, jo šai tējai ir izteikti urīndzenoša iedarbība.


PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ


  • Bērzu pumpuru un lapu uzlējumu un novā­rījumu lieto kā diurētisku līdzekli. No lapām gatavo ari vitamīnu tējas. Pumpuri sekmē žults sekrēciju. Ārīgi pum­purus lieto medicīniskās vannās akūtu un hronisku ek­zēmu ārstēšanai. No bērza tāsīm, jaunām vasām un zariem gatavo darvu, kuru lieto medicīnā kā dezinficējošu līdzekli ādas slimību un brūču dziedēšanai. Aktivētu bērza ogli lieto kā adsorbentu saindēšanās gadījumos. Tautas medicīnā izmanto ari bērzu sulu vispārējai or­ganisma stiprināšanai, kā arī mazasinības, angīnas, furunkulozes ārstēšanai. Lapas un pumpurus ieteic reima­tisma ārstēšanai vannās, kompresēm, apliekamiem. Šim nolūkam var izmantot svaigas saspiestas bērzu lapas, ku­ras liek tieši uz sāpošās vietas. Lapu un pumpuru novārī­jumu ieteic brūču apmazgāšanai, pret matu izkrišanu un ekzēmu ārstēšanai. Iekšķīgi tādu pašu novārījumu ieteic aterosklerozes, akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Uzlē­jumu gatavo, ņemot 4 tējkarotes sasmalcinātu lapu vai 2 tējkarotes pumpuru uz 2 glāzēm ūdens. Uzlējumu izdzer vairākos paņēmienos vienā dienā. Kuņģa un divpadsmit-pirkstu zarnas čūlas ārstēšanai lieto tinktūru, kuru gatavo no bērzu pumpuriem un degvīna koncentrācijā 1:10; 10 dienas ļauj ievilkties un pēc tam dzer pa tējkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Bērzu pumpurus plaši izmanto kosmētikā. Bērzu pumpuri un lapas ietilpst jaukto tēju sastāvā
  • Lapu novārījums. 6-8 g lapas, 0.5 l ūdens. Aplej ar karstu ūdeni, vāra 10 min., nostādina, izkāš. Lieto 50 gramus 3 reizes dienā ēšanas laikā.Izmanto nieru un urīnpūšļa iekaisumu ārstēšanai. Mazina nierakmeņu veidošanos. Daudzās pasaules valstīs ir zināms kā urīdzenoš līdzeklis. Izdalītais urīns palielinās no 400 ml līdz 2.5 litriem. Efekts ir dažkārt ir lielāks par sintētisko preparātu iedarbību. Organismam lēnāk veidojās ieradums un vājāk alerģizējas. Dezinficējošais efekts labvēlīgi iedarbojas uz diatēzes slimniekiem. Piemīt izteikta žultsdzenoša iedarbība. Labvēlīgi ietekmē organisma vielu maiņas procesus, izvada no organisma kaitīgas, balastvielas un kaitīgas infekcijas slimību paliekas – vielas. Lieliski palīdz sievietēm menestruālo ciklu regulēšanai (asins izvadīšanai), pēcdzemdību periodā (sākot no 12 dienas) atvieglo un paātrina organisma attīrīšanos.
  • Svaigas lapas. Labi sasmalcinātas un izsutinātas lapas izmanto kā kompreses, liekot uz sāpīgajām vietām, tur 2-4 stundas. Izmanto locītavu sāpju mazināšanai reimatisma gadījumā. Ārstniecības kurs 7-10 dienas. Šādā veidā var mazināt arī osteohondrozes, artrīta, neiralģijas izsauktas sāpes.
  • Svaigas lapas. Radikulīta sāpju mazināšanai. Maijā savāc svaigas lapas, ieliek polietilēna maisiņā un cieši nosien, lai lapas sāktu sust. Vakarā lapas izkaisa gultā un guļ uz tām ne mazāk par stundu. Atkārto vairākas reizes.
  • Svaigas lapas. Izmanto pirtsslotām. Bērzu lapām ir īpašība, 2-3 stundu laikā neitralizēt slimību izraisošos mikrobus.
  • Pumpuru uzlējums. 3-4 g pumpuri, 0.5 l verdošs ūdens. Piemīt spēcīga urīndzenoša iedarbība. Izmanto aknu un sirds saslimšanu izraisītu tūsku mazināšani. Lieto 1-2 ēdk 3 reizes dienā. Tāpat var lietot arī astmas un kakla sāpju gadījumā. Ieteicama nieru kollīta un hepatīta gadījumā.
  • Pumpuru spirta uzlējums. 30 g pumpuri 1 l spirts 70%. Brūču dziedēšanas līdzeklis. Tīra ādu strutainu iekaisumu gadījumā. Kopj slikti dzīstošas brūces, nobrāzumus. Lieto dažādu ekzēmu ārstēšanā. Lieto 15-20 pilienus 3 reizes dienā kuņģa čūlas, citu kuņģa saslimšanu nieru slimību, zarnu parazītu, ādu slimību, urīpūšļa ārstēšanai. Ārīgai ārstēšanai izmanto reimatisma skarto vietu ieziešanai.
  • Pumpuru spirta uzlējums. 8-10 ēdk pumpuri, 0.5 l degvīns. Nostādina 1 mēnesi. Izmanto alerģijas ārstēšanai. Pirmajos ārstēšanas mēnešos izmanto ārīgai lietošanai. Apstrādā ādu 1.5-2 pēc ziežu lietošanas, kad parādās nieze. Iekšķīgi lieto 2 nedēļas ar pārtraukumu un vēl 2 nedēļas – pa 1 tējk 3 reizes dienā.
  • Bērzu sula. Īpaši vērtīga ir agrā pavasarī ievāktā sula. Tās sastāvā ir cukuri, mikroelementi un citas vielas kas viegli uzsūcas organismā. Sulai piemīt vispārspēcinoša iedarbība, paaugstina organisma aizsargspējas, sekmē čūlu sadzīšanu, atvieglo podagras sāpes, piemīt urīndzenoša īpašība. Ārīgi lieto brūču kopšanai. Ar bērzu sulu mazgā seju un matus. Uzlabo ādas alastīgumu, mazina blaugznas matos, uzlabo matu augšanu. Ārstniecības kurs 1-1.5 mēneši (pa 1 gl. 3 reizes dienā). Bērzu sulu uzskata par asins attīrošu līdzekli (lieto pa 3 glāzēm dienā). Dod dzert slimniekiem ar paaugstinātu temperatūru, pirms dzemdību stundās. Izmanto arī aknu un sirds saslimšanu izraisītu tūsku mazināšanai. Ir novērots ka palīdz reizēm labāk kā sintētiskie medicīnas preparāti. Izmanto arī pēc traumu anēmijas gadījumā
  • Bērzu sula. Reimatisma, radikulīta un artrīta ārstēšanai. Lieto pa 1 gl 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanas kurs 6 nedēļas. Pēc 10-14 dienu pārtraukuma ārstēšanas kursu atkārto. Sula attīra organismu no urīnskābes un citām kaitīgām vielām. Normalizē vielu maiņas procesus.
  • Darva. Izmanto ārīgai lietošanai kā 10-30% ziedi ādu saslimšanu (ekzēmu, kašķa u.c.) ārstēšanai. Darva ietilpst Višņevska u Vilkinsona ziežu sastāvos. Piemīt bakterocīda iedarbība.
  • Lapu un pumpuru uzlējums. 2 ēdk lapas, 1 ēdk pumpuri, naža gals pārtikas soda, verdošs ūdens. Aplej, nostādina 1 stundu, izkāš. Palīdz aknu saslimšanu gadījumos. Lieto ½ gl. 4 reizes dienā pirms ēšanas. Svaigu lapu uzlējumu izmanto arī nervu sistēmas traucējumu ārstēšanā kā stimulējošu līdzekli.
  • Pumpuru novārījums. 10 g pumpuri, 1 gl ūdens. Aplej, vāra 15 min, izkāš, pievieno ūdeni līdz 200 ml. Lieto smaganu iekaisumu, cingas, stomatīta gadījumā. Izmanto pie zobu sāpēm, uzliekot uz sāpošā zoba samitrinātu tamponu.
  • Pumpuru novārījums. 1 tējk pumpuri, 1 gl ūdens. Aplej, vāra 30 min, izkāš. Lieto leikozes gadījumā. Lieto 2-3 ēdk 3-4 reizes dienā.
  • Pumpuru ziede. Svaigus pumpurus liek kārtam: kārta pumpuri, kārta svaigs sviests, kārta pumpuri (pirksta biezumā), kārta sviests. Izvēlas māla vai keramikas trauku. Vāku cieši noslēdz. Uz diennakti novieto diezgam karstā vietā (piemēram, pie sakurinātas krāsns vai cepeškrāsnī). Šo ziedi nevar ilgstoši glabāt.
  • Lapu novārījums. Lieto 3-4 reizes dienā pirms ēšanas nefrīta – nieru iekaisuma ārstēšanai.10 g bērzu lapas, 10 g upeņu lapas, 10 g sētložņi, 10 g lavanda, 10 g kadiķu ogas, 10 g apiņi, 10 g rožu ziedlapiņas, 20 g miltenes lapas, 20 g brūkleņu lapas, 20 g lielās ceļmallapas, 30 g nātru lapas, 40 g mežrozīšu augļi, 60 g meža zemeņu ogas, 30-60 g kosa. 1 ēdk masas aplej ar 300-400 ml verdoša ūdens, vāra 10-158 min, nostādina 2 stundas.
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, salvejas lapas, nātres. 2 ēdk masas aplej ar 2 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 20 min. Nostādina 30 min. Lieto pie ādas slimībām, izsitumiem. Lieto pa 1 gl. 2 reizes dienā 30 min. pirms ēšanas.
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, bārbeles augļi, asinszāle, pelašķi. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 min. Nostādina. Lieto hroniska hepatīta gadījumā. Lieto pa 1/2 gl. 2 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas.
  • Lapu novārījums. 1 d bērzu lapas, 1 d mālļēpes lapas, 8 d kazenes lapas. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 min. Nostādina. Piemīt laba urīndzenoša iedarbība, izrāda dezinficējošu un pretiekaisuma iedarbību uz urīnceļiem. Lieto pa 1 gl. 2 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas (no rīta un vakarā).
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, meža zemeņu lapas. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens. Nostādina 20-30 min. Lieto kā tēju sirds ritma saslimšanu ārstēšanai (tahikardija, ekstrasistole).
  • Lapu novārījums. Vienādās daļās: bērzu lapas, pieneņu saknes. 1 ēdk masas aplej ar 1 gl verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 min. Nostādina. Pastiprina kaitīgo vielu izdalīšanu no organisma ar urīnu, veicina vielu maiņas procesu atjaunošanos. Lieto pa 1 ēdk. 3 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas.
  • Lapu novārījums. Tibetas medicīnas ieteikums ļaundabīgo audzēju ārstēšanai. 3-4 g kaltēti bērzu pumpuri vai 6-8 g bērzu lapas aplej ar 50 ml verdoša ūdens, vāra 15-20 min, nostādina, izkāš. Lieto ½ gl 3-4 reizes dienā.
  • Bērzu ogles. Ieteicams pie ekzēmām, furunkuliem, tulznām u.c. ādas saslimšanām. Slimo vietu ieziež ar ķiploka sulu, pēc tam ar bērza ogļu un svaigu diždadža sakņu sulas maisījumu. Procedūra ilgst līdz 30 min.
  • Bērzu ogles. Aktivizētas bērzu ogles izmanto kā absorbentu saindēšanās un baktēriju toksīnu mazināšanai organismā. Sasmalcinātā veidā var lietot dizentērijas, dispepsijas gadījumos arī kā antispazmātisku līdzekli.
  • Miza. Bērza mizas – tāss virsējo kārtu pieliek pie strutainiem iekaisumiem. Labi izvelk strutas.
  • Saknes. Piemīt antireimatisma un pretdrudža iedarbība.
  • Pumpuru eļļa. Senatnē tika izmantota gonorejas ārstēšanai.
  • Ziedi. Svaigu ziedu uzlējumu lieto sirds saslimšanu gadījumos. Parasti lieto neizkāstu. Devu nosaka individuāli, no 20 pilieniem līdz tējkarotei. Lieto 3 reizes dienā pirms ēšanas.