ceturtdiena, 2012. gada 5. jūlijs

Nekosmiskās pārslodzes


Neceļat smagumus, nelecat ar kārti, kā Atlants neturat debesis uz pleciem... Bet mugurkauls un locītavas vienalga jūtas tā, it kā jūs ar to nodarbotos visu diennakti? Tas nav nekas pārsteidzošs: pat vismierīgākās un mazkustīgākās dienas laikā mūsu kaulu un muskuļu sistēma vienalga izjūt lielu slodzi.

Nopietna dažādu muskuļu grupu noslodze dienas laikā pavada pat mājsaimnieces, biroja darbiniekus un citas personas, kurām ir nosvērta un mazkustīga dzīve. Tiesa, atšķirībā no sporta slodzes, tā nepaaugstina izturību un nenostiprina muskuļus, bet izraisa osteohondrozi, diskomfortu un vispārēju dzīves kvalitātes pasliktināšanos.

Kakls 

Kas vainīgs? 
Lēnām pagrieziet galvu pa labi, pagrieziet pa kreisi, nolieciet uz priekšu, atmetiet atpakaļ. Sāpēs vai noknikšķēšana, vai vēl jo vairāk nespēja veikt šīs kustības, - ir satraucošas pazīmes. Pēc statistikas mugurkaula kakla rajona osteohondroze tiek atklāta 50% cilvēku pēc 50 gadiem un 75% - vecākiem par 65 gadiem. Kakla skriemeļi diezgan tuvu pieguļ viens otram, un pat nelielas nobīdes gadījumā tie sāk nospiest nervus un asinsvadus. Smadzeņu asinsapgāde pasliktinās. Rezultāts – galvassāpes, uzmanības koncentrācijas mazināšanās, satraukums, miega problēmas, nogurums, galvas reibšana, troksnis ausīs.

 Braukšana pie stūres, darbs ar datoru, rakstīšana vai lasīšana, pat gulēšana uz nepareizi pēc izmēra piemeklēta spilvena – tas viss ir stress kaklam, jo šai laikā skriemeļi atrodas tiem nekomfortablā stāvoklī... Bet mājās aizmirsta šalle vai atvērts vēdlodziņš aukstā laikā var kļūt pat pārmērīgas atdzišanas iemeslu. Bez sekām nepaliek arī CSN, pat paši nenopietnākie: sadursmes gadījumā vadītāja kakls krasi izliecas, pēc tam saliecas, bojājot starpskriemeļu locītavas un diskus.

 Riskē arī portatīvo datoru un mobilo tālruņu lietotāji – saliektā poza izraisa kakla muskuļu pārslodzi: pieauguša cilvēka galva taču ir diezgan smaga un sver aptuveni piecus kilogramus. Pamēģiniet šo svaru paturēt izstieptā rokā. Smagi? Bet kakls izjūt tieši tādu slodzi. Lielbritānijas zinātnieki pat ir izdomājuši speciālu terminu – „teksta kakla sindroms”.

Ko darīt? 
Roka ierasti pastiepjas pēc pretsāpju zālēm un tabletēm pret galvassāpēm? Tās nodrošina tikai īslaicīgu atvieglojumu, paralēli „sēdinot” kuņģi. Populārās ortopēdiskās apkakles arī ir visai strīdīgs jautājums: regulāri lietojot, tās ievērojami pavājina kakla muskuļus.

 Labākais veids, kā saglabāt muskuļu kustīgumu, - speciālu vingrinājumu kaklam komplekss. Sēdoša darba laikā noteikti taisiet pārtraukumus, lai vairākas reizes lēni noliektu galvu pa labi – pa kreisi, uz priekšu – atpakaļ, izstieptu kaklu uz priekšu, bet pēc tam pastieptos ar galvvidu uz augšu, katru reizi fiksējot stāvokli. Var pamēģināt arī tādu vienkāršu izvingrināšanos: paņemiet zobos pildspalvu vai zīmuli un rakstiet sev priekšā iedomātu alfabētu, no pirmā līdz pēdējam burtam.



Plecu josla 

Kas vainīgs? 
Ja pievilkšanās pie stieņa reizes desmit un pussimts atspiešanās jums ir ierasta lieta, varat pat nelasīt: visi 136 roku plecu locītavu muskuļi droši vien funkcionē pilnvērtīgi. Bet, ja galvenā slodzes uz jūsu pleciem ietver darbu pie datora, rakstīšanu vai smagu somu nēsāšanu, agrāk vai vēlāk jūs sajutīsiet sāpes, pleca „sasalumu” un kustību ierobežotību. Plecu joslas muskuļi atrofējas, plecu locītava zaudē kustīgumu, tiek traucēta asinsrite, kas izraisa hroniskas un spēcīgas galvassāpes.

 Sēdošs darbs pie datora vai rakstāmgalda, nepareiza stāja izraisa pastāvīgu muskuļu spriedzi. Bez tam kaitēt var parastā soma pār plecu, ja kopā ar „pildījumu” tā sver vairāk kā pusotru kilogramu: tas deformē plecu locītavu, rada stājas traucējumus un nospiež kakla un plecu nervus. Visbīstamākās ir somas ar tievām garām siksniņām, kas iespiežas ķermenī. Starp citu, kaitēt var pat tāds sieviešu tualetes priekšmets kā krūšturis, ja tas ir nepareizi piemeklēts. Piemēram, modeļi ar neērtām, īsām vai šaurām lencītēm traucē asinsriti, spiež plecus un krūškurvi, īpaši tas attiecas uz dāmām ar lielām krūtīm.

Ko darīt? 
Profilakse pret visām nepatikšanām būs vingrinājumi ar espandera stiepšanu sev priekšā un atspiešanās no grīdas. Vairākas reizes dienā veiciet nelielu izvingrināšanos, kas ietver plecu pacelšanu un nolaišanu, it kā jūs tos raustītu, apļveida kustības ar tiem un pastiepšanu uz augšu. Jā, un noteikti nopērciet sev mugursomu gadījumam, ja jāpārnēsā pat nelieli smagumi – tā uz pleciem spiež vienmērīgi, sadalot slodzi.


Elkoņa locītava 

Kas vainīgs? 
Lielu daļu manipulāciju, no zobu tīrīšanas līdz svarīgu dokumentu parakstīšanai, mēs veicam ar vienu roku, tieši tās elkonim arī uzklūp visas nelaimes. Sāpes, ierobežotība, vispārējā stāvokļa pasliktināšanās – elkoņu nepareizas „ekspluatācijas” rezultāts.

 Kas kopīgs pianistam, krāsotājam, masierim, pavāram, miesniekam un tenisistam? Regulāra apakšdelma un elkoņa locītavas pārslodze, kas izraisa tā saukto tenisista elkoņa sindromu. Ilgstoša vienveidīga piepūle neļauj saitēm atpūsties, rezultāts – dzīslu iekaisums un asas sāpes kustoties.

 Elkoņu locītavu stāvokli slikti ietekmē banālās sarunas pa mobilo tālruni: tādu sarunu cienītāji pārāk ilgi tur roku nedabiski saliektā stāvoklī (tostarp ārsti iesaka aprobežoties ar maksimums 10 minūtēm), kas izraisa elkoņa nerva saspiešanu un sāpīgas sajūtas.

 Starp citu, nepareiza soma var kaitēt arī šeit: ja to nes elkoņa saliekuma vietā un pārmērīgi noslogo, rokturis nospiedīs asinsvadus un traucēs asinsriti, izraisot galvas reibšanu.

Ko darīt? 
Vingrošana, pārtraukumi darba laikā, pareiza stāja un savlaicīga vēršanās pie ārsta. Kā ekspress palīdzība – pašmasāža un elkoņa locītavu apļveida kustības. Pēc iespējas nodarbiniet otru roku. Ar to jūs noķersiet divus zaķus: ļausiet atpūsties „darba” rokai un patrenēsiet smadzenes. Pēc zinātnieku viedokļa, izpildot ierastās kustības ar otru roku, mēs attīstām radošo domāšanu un paaugstinām noturību pret stresu.


Plaukstas pamats 

Kas vainīgs? 
Šī ķermeņa daļa dienas laikā šķietami nav tik stipri nodarbināta. Tomēr pele, klaviatūra un parastā lodīšu pildspalva, neskatoties uz vieglo svaru, izraisa diezgan smagu sāpju sindromu. Ārsti to sauc par tuneļa sindromu. Asu un stipru locītavu sāpju iemesls ir locītavas nerva tūska, ko pastāvīgi kairina sīkas monotonas kustības.

Ko darīt? 
Problēmu mazināt palīdzēs pašmasāža, ērta darba vieta un zem plaukstas pamata liekams spilventiņš.


Jostas vieta 

Kas vainīgs? 
Jostas vieta saista ķermeņa augšējo un apakšējo daļu un tai ir liela slodze. Krasa noliekšanās un smagumu celšana, nepareiza poza sēžot – tas viss draud ar izmaiņām mugurkaula josta-krustu daļā. Jau līdz 30 gadiem 70% vīriešu un sieviešu vismaz reizi ir vērsušies pie ārstiem ar sūdzībām par sāpēm jostas vietā. Sāpes var būt asas vai smeldzošas, kas iet uz kājām un izraisa nejutīgumu. Sāpju iemesls – saišu sastiepums vai tūska, vai nerva galiņa saspiešana.

Ko darīt? 
Izvairīties no asām kustībām un neērtiem krēsliem, smagumu celšanas, un pie viena arī īsām jaciņām aukstā laikā. Bez tam regulāri veiciet vingrinājumus jostas daļas vēdera preses muskuļu nostiprināšanai un izstiepšanai.


Ceļgali 

Kas vainīgs? 
Ceļgalu locītavas – vienas no „visekspluatētākajām”. Katrs solis, katrs pakāpiens, katra apsēšanās un piecelšanās no krēsla, braukšana ar velosipēdu, skriešana – tas ir ceļgalu darbs. Turklāt svars, kas tiem tiek uzlikts, ir pārlieku liels: katrs kilograms rada seškārtīgu slodzi saišu, dzīslu, muskuļu un skrimšļu sistēmai. Liekais svars šeit ir īpaši bīstams, jo katrs krājumu kilograms spiež seškārtīgi, kas izraisa skrimšļaudu sadilšanu. Pēc statistikas vairāk kā 30% cilvēku ar paaugstinātu ķermeņa masu cieš no ceļgalu osteartrīta.

Ko darīt?
Nekādā gadījumā neklausiet padomiem „izstrādāt ceļgalus”, braucot ar velosipēdu, pietupieniem ar papildus slodzi vai skriešanu pa slīpu vai cietu virsmu. Treniņiem ir jāietver muskuļu iesildīšana, viegla stiepšanās un tikai pēc tam paši vingrinājumi muskuļu trenēšanai: sēdus vai guļus. Piemērota būs arī ūdensaerobika ar tās saudzējošo, bet efektīvo slodzi. Kas attiecas uz skriešanu, tā pieļaujama tikai ērtos, pareizi piemeklētos apavos un pa mīkstu virsmu, piemēram, pa zāli.


Pēdas 

Kas vainīgs?
Pamēģiniet nostāties uz svariem un paskatīties uz bultiņu. Un tagad palecieties un jūs redzēsiet, ka tā parausies pa labi. Parasta iešana mūsu pēdām nodrošina pusotru svaru (tas ir, 60 kg vietā 90, un 80 kg vietā 120), bet skriešana un sporta slodzes – gandrīz trīs (attiecīgi 180 un 240). Tam klāt pielieciet neērtus apavus: ciešus, kas traucē asinsriti, vai ar augstiem papēžiem, kas izraisa nepareizu ķermeņa svara sadali. Rezultāts – vakaros pietūkušas, smeldzošas kājas, sāpes ejot.

Ko darīt? 
Kontrolēt svaru un apavu komfortu, vakaros lutināt pēdas ar masāžu, pēc iespējas staigāt pa zāli ar basām kājām, akmentiņiem vai vismaz pa speciālu paklājiņu.

 Neskatoties uz vairuma rekomendāciju vienkāršumu, locītavu sāpes saskaņā ar PVO datiem joprojām atrodas trešajā vietā izplatības ziņā un pirmajā vietā cilvēku īslaicīgas darbnespējas cēloņu rindā. Un fizkultūra vien ar šo problēmu netiek galā: jo locītavu veselībai nepieciešama ne tikai vingrošana, bet arī speciāla diēta. 

 Liela daļa locītavu kaišu saistīta ar skrimšļa apvalka, kas aizsargā locītavu, sadilšanu un sinovālā šķidruma daudzuma samazināšanos. Tas kā smērviela novērš locītavu virsmu beršanos un to nolietošanos, kalpo kā papildus amortizators kustoties. Ne mazāk svarīga kā tā daudzums ir šķidruma kvalitāte: „pareizam” sastāvam ir jāsatur pietiekami daudz glikozamīna un hondroitīna.








Kustību brīvība! 

 Ieteicams lietot locītavu un muskuļu sagatavošanai fiziskām slodzēm, tostarp pirms un pēc treniņiem, lai novērstu sporta traumas; atjaunošanās procesa atvieglošanai pēc fiziskām slodzēm; ja rodas sāpes muskuļos un locītavās. Gēla regulāra izmantošana veicina sāpju sajūtu novēršanu locītavās un vispārēju stāvokļa uzlabošanu.
Aktīvās vielas gēla sastāvā 

Velna nags (Harpagophytum procumbens) – unikāls Dienvidāfrikas augs, kas pazīstams ar savu pretiekaisuma un pretsāpju iedarbības spēju uz locītavām un gludo muskulatūru. Velna naga ekstrakts veicina tūskas mazināšanos un iekaisuma novēršanu.

Kajēnas pipari (Čilli) tiek uzskatīti par vienu no spēcīgākajiem augu stimulatoriem un tiek lietoti apsaldējumu gadījumos bojāto audu reģenerācijas procesa paātrināšanai. Kajēnas piparu ekstrakts nodrošina sasildošu efektu, veicina asinsrites uzlabošanos un bojāto audu reģenerācijas procesu paātrināšanos.

Forma: viegls gēls, kas neatstāj taukainus nospiedumus.
Sastāvs: velna nags, sarkano piparu ekstrakts, zemesriekstu eļļa.

Lietošana: 
 Plānā kārtā uzklāt gēlu ķermeņa ādai (vispirms uz fiziskām slodzēm pakļautām vietām) un viegli masēt līdz tas pilnībā uzsūcas. Ieteicams pirms un pēc fiziskām slodzēm. 

Uzmanību! 
 Nelietojiet uz kairinātas vai bojātas ādas, varikozām vēnām vai gļotādas.



 Aizsargāt skrimsli un normalizēt šķirduma-smērvielas daudzumu un sastāvu palīdzēs jaunais Vision UB EnjoyNT, tāda paša nosaukuma gēla palīgs un kolēģis. UB sastāvā – bambusa ekstrakts, glikozamīns, hondroitīns un MSM (metilsulfonilmetāns).

Glikozamīns, neaizvietojams sinovinālais komponents, veicina bojātā skrimšļa atjaunošanās procesu, kā arī ietekmē skrimšļaudu vielmaiņu.
Hondroitīns aizsargā veco skrimsli no priekšlaicīgas sairšanas un ir būvmateriāls jauna skrimšļauda izveidošanai.
MSM (metilsulfonilmetāns) piemīt pretiekaisuma un antioksidanta iedarbība. Uztur veselīgā stāvoklī locītavu skrimšļaudus.
Bambusa ekstrakts, kas līdz šim ne reizi nav pielietots tamlīdzīgos UB, stimulē kolagēna izstrādi kaulaudos un saistaudos, piedalās skrimšļaudu reģenerācijā, kā arī tam piemīt spēcīgas remineralizācijas īpašības un novērš kaulaudu sarukšanu.

 Gēls EnjoyNT padarīs treniņus komfortablākus, palīdzēs iesildīt locītavas, sagatavot tās darbam un efektīvi atjaunos pēc fiziskām slodzēm.
Velna nagam, kas ietilpst gēla sastāvā, piemīt pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība uz gludo muskulatūru un locītavām, mazina tūsku un iekaisumu.
Kajēnas piparu ekstrakts nodrošina sasildošu efektu, veicina asinsrites uzlabošanos un bojāto audu reģenerācijas procesu.

 Tandēms EnjoyNT — labākā dāvana jūsu locītavām, to veselībai un izturībai. Ar to gan darbs birojā, gan debesis uz pleciem būs vienādi viegli.

Nekosmiskās pārslodzes


Neceļat smagumus, nelecat ar kārti, kā Atlants neturat debesis uz pleciem... Bet mugurkauls un locītavas vienalga jūtas tā, it kā jūs ar to nodarbotos visu diennakti? Tas nav nekas pārsteidzošs: pat vismierīgākās un mazkustīgākās dienas laikā mūsu kaulu un muskuļu sistēma vienalga izjūt lielu slodzi.

Nopietna dažādu muskuļu grupu noslodze dienas laikā pavada pat mājsaimnieces, biroja darbiniekus un citas personas, kurām ir nosvērta un mazkustīga dzīve. Tiesa, atšķirībā no sporta slodzes, tā nepaaugstina izturību un nenostiprina muskuļus, bet izraisa osteohondrozi, diskomfortu un vispārēju dzīves kvalitātes pasliktināšanos.

Kakls 

Kas vainīgs? 
Lēnām pagrieziet galvu pa labi, pagrieziet pa kreisi, nolieciet uz priekšu, atmetiet atpakaļ. Sāpēs vai noknikšķēšana, vai vēl jo vairāk nespēja veikt šīs kustības, - ir satraucošas pazīmes. Pēc statistikas mugurkaula kakla rajona osteohondroze tiek atklāta 50% cilvēku pēc 50 gadiem un 75% - vecākiem par 65 gadiem. Kakla skriemeļi diezgan tuvu pieguļ viens otram, un pat nelielas nobīdes gadījumā tie sāk nospiest nervus un asinsvadus. Smadzeņu asinsapgāde pasliktinās. Rezultāts – galvassāpes, uzmanības koncentrācijas mazināšanās, satraukums, miega problēmas, nogurums, galvas reibšana, troksnis ausīs.

 Braukšana pie stūres, darbs ar datoru, rakstīšana vai lasīšana, pat gulēšana uz nepareizi pēc izmēra piemeklēta spilvena – tas viss ir stress kaklam, jo šai laikā skriemeļi atrodas tiem nekomfortablā stāvoklī... Bet mājās aizmirsta šalle vai atvērts vēdlodziņš aukstā laikā var kļūt pat pārmērīgas atdzišanas iemeslu. Bez sekām nepaliek arī CSN, pat paši nenopietnākie: sadursmes gadījumā vadītāja kakls krasi izliecas, pēc tam saliecas, bojājot starpskriemeļu locītavas un diskus.

 Riskē arī portatīvo datoru un mobilo tālruņu lietotāji – saliektā poza izraisa kakla muskuļu pārslodzi: pieauguša cilvēka galva taču ir diezgan smaga un sver aptuveni piecus kilogramus. Pamēģiniet šo svaru paturēt izstieptā rokā. Smagi? Bet kakls izjūt tieši tādu slodzi. Lielbritānijas zinātnieki pat ir izdomājuši speciālu terminu – „teksta kakla sindroms”.

Ko darīt? 
Roka ierasti pastiepjas pēc pretsāpju zālēm un tabletēm pret galvassāpēm? Tās nodrošina tikai īslaicīgu atvieglojumu, paralēli „sēdinot” kuņģi. Populārās ortopēdiskās apkakles arī ir visai strīdīgs jautājums: regulāri lietojot, tās ievērojami pavājina kakla muskuļus.

 Labākais veids, kā saglabāt muskuļu kustīgumu, - speciālu vingrinājumu kaklam komplekss. Sēdoša darba laikā noteikti taisiet pārtraukumus, lai vairākas reizes lēni noliektu galvu pa labi – pa kreisi, uz priekšu – atpakaļ, izstieptu kaklu uz priekšu, bet pēc tam pastieptos ar galvvidu uz augšu, katru reizi fiksējot stāvokli. Var pamēģināt arī tādu vienkāršu izvingrināšanos: paņemiet zobos pildspalvu vai zīmuli un rakstiet sev priekšā iedomātu alfabētu, no pirmā līdz pēdējam burtam.



Plecu josla 

Kas vainīgs? 
Ja pievilkšanās pie stieņa reizes desmit un pussimts atspiešanās jums ir ierasta lieta, varat pat nelasīt: visi 136 roku plecu locītavu muskuļi droši vien funkcionē pilnvērtīgi. Bet, ja galvenā slodzes uz jūsu pleciem ietver darbu pie datora, rakstīšanu vai smagu somu nēsāšanu, agrāk vai vēlāk jūs sajutīsiet sāpes, pleca „sasalumu” un kustību ierobežotību. Plecu joslas muskuļi atrofējas, plecu locītava zaudē kustīgumu, tiek traucēta asinsrite, kas izraisa hroniskas un spēcīgas galvassāpes.

 Sēdošs darbs pie datora vai rakstāmgalda, nepareiza stāja izraisa pastāvīgu muskuļu spriedzi. Bez tam kaitēt var parastā soma pār plecu, ja kopā ar „pildījumu” tā sver vairāk kā pusotru kilogramu: tas deformē plecu locītavu, rada stājas traucējumus un nospiež kakla un plecu nervus. Visbīstamākās ir somas ar tievām garām siksniņām, kas iespiežas ķermenī. Starp citu, kaitēt var pat tāds sieviešu tualetes priekšmets kā krūšturis, ja tas ir nepareizi piemeklēts. Piemēram, modeļi ar neērtām, īsām vai šaurām lencītēm traucē asinsriti, spiež plecus un krūškurvi, īpaši tas attiecas uz dāmām ar lielām krūtīm.

Ko darīt? 
Profilakse pret visām nepatikšanām būs vingrinājumi ar espandera stiepšanu sev priekšā un atspiešanās no grīdas. Vairākas reizes dienā veiciet nelielu izvingrināšanos, kas ietver plecu pacelšanu un nolaišanu, it kā jūs tos raustītu, apļveida kustības ar tiem un pastiepšanu uz augšu. Jā, un noteikti nopērciet sev mugursomu gadījumam, ja jāpārnēsā pat nelieli smagumi – tā uz pleciem spiež vienmērīgi, sadalot slodzi.


Elkoņa locītava 

Kas vainīgs? 
Lielu daļu manipulāciju, no zobu tīrīšanas līdz svarīgu dokumentu parakstīšanai, mēs veicam ar vienu roku, tieši tās elkonim arī uzklūp visas nelaimes. Sāpes, ierobežotība, vispārējā stāvokļa pasliktināšanās – elkoņu nepareizas „ekspluatācijas” rezultāts.

 Kas kopīgs pianistam, krāsotājam, masierim, pavāram, miesniekam un tenisistam? Regulāra apakšdelma un elkoņa locītavas pārslodze, kas izraisa tā saukto tenisista elkoņa sindromu. Ilgstoša vienveidīga piepūle neļauj saitēm atpūsties, rezultāts – dzīslu iekaisums un asas sāpes kustoties.

 Elkoņu locītavu stāvokli slikti ietekmē banālās sarunas pa mobilo tālruni: tādu sarunu cienītāji pārāk ilgi tur roku nedabiski saliektā stāvoklī (tostarp ārsti iesaka aprobežoties ar maksimums 10 minūtēm), kas izraisa elkoņa nerva saspiešanu un sāpīgas sajūtas.

 Starp citu, nepareiza soma var kaitēt arī šeit: ja to nes elkoņa saliekuma vietā un pārmērīgi noslogo, rokturis nospiedīs asinsvadus un traucēs asinsriti, izraisot galvas reibšanu.

Ko darīt? 
Vingrošana, pārtraukumi darba laikā, pareiza stāja un savlaicīga vēršanās pie ārsta. Kā ekspress palīdzība – pašmasāža un elkoņa locītavu apļveida kustības. Pēc iespējas nodarbiniet otru roku. Ar to jūs noķersiet divus zaķus: ļausiet atpūsties „darba” rokai un patrenēsiet smadzenes. Pēc zinātnieku viedokļa, izpildot ierastās kustības ar otru roku, mēs attīstām radošo domāšanu un paaugstinām noturību pret stresu.


Plaukstas pamats 

Kas vainīgs? 
Šī ķermeņa daļa dienas laikā šķietami nav tik stipri nodarbināta. Tomēr pele, klaviatūra un parastā lodīšu pildspalva, neskatoties uz vieglo svaru, izraisa diezgan smagu sāpju sindromu. Ārsti to sauc par tuneļa sindromu. Asu un stipru locītavu sāpju iemesls ir locītavas nerva tūska, ko pastāvīgi kairina sīkas monotonas kustības.

Ko darīt? 
Problēmu mazināt palīdzēs pašmasāža, ērta darba vieta un zem plaukstas pamata liekams spilventiņš.


Jostas vieta 

Kas vainīgs? 
Jostas vieta saista ķermeņa augšējo un apakšējo daļu un tai ir liela slodze. Krasa noliekšanās un smagumu celšana, nepareiza poza sēžot – tas viss draud ar izmaiņām mugurkaula josta-krustu daļā. Jau līdz 30 gadiem 70% vīriešu un sieviešu vismaz reizi ir vērsušies pie ārstiem ar sūdzībām par sāpēm jostas vietā. Sāpes var būt asas vai smeldzošas, kas iet uz kājām un izraisa nejutīgumu. Sāpju iemesls – saišu sastiepums vai tūska, vai nerva galiņa saspiešana.

Ko darīt? 
Izvairīties no asām kustībām un neērtiem krēsliem, smagumu celšanas, un pie viena arī īsām jaciņām aukstā laikā. Bez tam regulāri veiciet vingrinājumus jostas daļas vēdera preses muskuļu nostiprināšanai un izstiepšanai.


Ceļgali 

Kas vainīgs? 
Ceļgalu locītavas – vienas no „visekspluatētākajām”. Katrs solis, katrs pakāpiens, katra apsēšanās un piecelšanās no krēsla, braukšana ar velosipēdu, skriešana – tas ir ceļgalu darbs. Turklāt svars, kas tiem tiek uzlikts, ir pārlieku liels: katrs kilograms rada seškārtīgu slodzi saišu, dzīslu, muskuļu un skrimšļu sistēmai. Liekais svars šeit ir īpaši bīstams, jo katrs krājumu kilograms spiež seškārtīgi, kas izraisa skrimšļaudu sadilšanu. Pēc statistikas vairāk kā 30% cilvēku ar paaugstinātu ķermeņa masu cieš no ceļgalu osteartrīta.

Ko darīt?
Nekādā gadījumā neklausiet padomiem „izstrādāt ceļgalus”, braucot ar velosipēdu, pietupieniem ar papildus slodzi vai skriešanu pa slīpu vai cietu virsmu. Treniņiem ir jāietver muskuļu iesildīšana, viegla stiepšanās un tikai pēc tam paši vingrinājumi muskuļu trenēšanai: sēdus vai guļus. Piemērota būs arī ūdensaerobika ar tās saudzējošo, bet efektīvo slodzi. Kas attiecas uz skriešanu, tā pieļaujama tikai ērtos, pareizi piemeklētos apavos un pa mīkstu virsmu, piemēram, pa zāli.


Pēdas 

Kas vainīgs?
Pamēģiniet nostāties uz svariem un paskatīties uz bultiņu. Un tagad palecieties un jūs redzēsiet, ka tā parausies pa labi. Parasta iešana mūsu pēdām nodrošina pusotru svaru (tas ir, 60 kg vietā 90, un 80 kg vietā 120), bet skriešana un sporta slodzes – gandrīz trīs (attiecīgi 180 un 240). Tam klāt pielieciet neērtus apavus: ciešus, kas traucē asinsriti, vai ar augstiem papēžiem, kas izraisa nepareizu ķermeņa svara sadali. Rezultāts – vakaros pietūkušas, smeldzošas kājas, sāpes ejot.

Ko darīt? 
Kontrolēt svaru un apavu komfortu, vakaros lutināt pēdas ar masāžu, pēc iespējas staigāt pa zāli ar basām kājām, akmentiņiem vai vismaz pa speciālu paklājiņu.

 Neskatoties uz vairuma rekomendāciju vienkāršumu, locītavu sāpes saskaņā ar PVO datiem joprojām atrodas trešajā vietā izplatības ziņā un pirmajā vietā cilvēku īslaicīgas darbnespējas cēloņu rindā. Un fizkultūra vien ar šo problēmu netiek galā: jo locītavu veselībai nepieciešama ne tikai vingrošana, bet arī speciāla diēta. 

 Liela daļa locītavu kaišu saistīta ar skrimšļa apvalka, kas aizsargā locītavu, sadilšanu un sinovālā šķidruma daudzuma samazināšanos. Tas kā smērviela novērš locītavu virsmu beršanos un to nolietošanos, kalpo kā papildus amortizators kustoties. Ne mazāk svarīga kā tā daudzums ir šķidruma kvalitāte: „pareizam” sastāvam ir jāsatur pietiekami daudz glikozamīna un hondroitīna.








Kustību brīvība! 

 Ieteicams lietot locītavu un muskuļu sagatavošanai fiziskām slodzēm, tostarp pirms un pēc treniņiem, lai novērstu sporta traumas; atjaunošanās procesa atvieglošanai pēc fiziskām slodzēm; ja rodas sāpes muskuļos un locītavās. Gēla regulāra izmantošana veicina sāpju sajūtu novēršanu locītavās un vispārēju stāvokļa uzlabošanu.
Aktīvās vielas gēla sastāvā 

Velna nags (Harpagophytum procumbens) – unikāls Dienvidāfrikas augs, kas pazīstams ar savu pretiekaisuma un pretsāpju iedarbības spēju uz locītavām un gludo muskulatūru. Velna naga ekstrakts veicina tūskas mazināšanos un iekaisuma novēršanu.

Kajēnas pipari (Čilli) tiek uzskatīti par vienu no spēcīgākajiem augu stimulatoriem un tiek lietoti apsaldējumu gadījumos bojāto audu reģenerācijas procesa paātrināšanai. Kajēnas piparu ekstrakts nodrošina sasildošu efektu, veicina asinsrites uzlabošanos un bojāto audu reģenerācijas procesu paātrināšanos.

Forma: viegls gēls, kas neatstāj taukainus nospiedumus.
Sastāvs: velna nags, sarkano piparu ekstrakts, zemesriekstu eļļa.

Lietošana: 
 Plānā kārtā uzklāt gēlu ķermeņa ādai (vispirms uz fiziskām slodzēm pakļautām vietām) un viegli masēt līdz tas pilnībā uzsūcas. Ieteicams pirms un pēc fiziskām slodzēm. 

Uzmanību! 
 Nelietojiet uz kairinātas vai bojātas ādas, varikozām vēnām vai gļotādas.



 Aizsargāt skrimsli un normalizēt šķirduma-smērvielas daudzumu un sastāvu palīdzēs jaunais Vision UB EnjoyNT, tāda paša nosaukuma gēla palīgs un kolēģis. UB sastāvā – bambusa ekstrakts, glikozamīns, hondroitīns un MSM (metilsulfonilmetāns).

Glikozamīns, neaizvietojams sinovinālais komponents, veicina bojātā skrimšļa atjaunošanās procesu, kā arī ietekmē skrimšļaudu vielmaiņu.
Hondroitīns aizsargā veco skrimsli no priekšlaicīgas sairšanas un ir būvmateriāls jauna skrimšļauda izveidošanai.
MSM (metilsulfonilmetāns) piemīt pretiekaisuma un antioksidanta iedarbība. Uztur veselīgā stāvoklī locītavu skrimšļaudus.
Bambusa ekstrakts, kas līdz šim ne reizi nav pielietots tamlīdzīgos UB, stimulē kolagēna izstrādi kaulaudos un saistaudos, piedalās skrimšļaudu reģenerācijā, kā arī tam piemīt spēcīgas remineralizācijas īpašības un novērš kaulaudu sarukšanu.

 Gēls EnjoyNT padarīs treniņus komfortablākus, palīdzēs iesildīt locītavas, sagatavot tās darbam un efektīvi atjaunos pēc fiziskām slodzēm.
Velna nagam, kas ietilpst gēla sastāvā, piemīt pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība uz gludo muskulatūru un locītavām, mazina tūsku un iekaisumu.
Kajēnas piparu ekstrakts nodrošina sasildošu efektu, veicina asinsrites uzlabošanos un bojāto audu reģenerācijas procesu.

 Tandēms EnjoyNT — labākā dāvana jūsu locītavām, to veselībai un izturībai. Ar to gan darbs birojā, gan debesis uz pleciem būs vienādi viegli.